23 april 2021

Viktigt med positionering och lägesändringar för att förebygga trycksår

Få positioneringstips i vår videoserie

Att hålla sig rörlig och att själv ändra läge i sängen är bästa sättet att förebygga trycksår, men det är långt ifrån alltid möjligt.

Lägesändring görs för att minska trycket och för att minska tiden som känsliga områden på kroppen utsätts för tryck. Den som ligger ner kan behöva ändra läge även för att kunna ligga eller sitta mer bekvämt, eller för att underlätta den personliga hygienen.

Det är viktigt att säkerställa regelbunden lägesändring för alla personer med risk för trycksår utifrån ett individuellt schema. Bestäm frekvensen med hänsyn till personens förmåga att själv förflytta sig och ändra läge. Ta även hänsyn till personens hudstatus, allmäntillstånd, egna preferenser, eventuellt obehag eller smärta samt övergripande behandlingsmål.

Fler tips om hur du kan positionera vårdtagaren hittar du i vår videoserie nedan. Det är vår förhoppning att det kan inspirera och vara ett bra verktyg för dig att få ut så mycket som möjligt av Curera®-sortimentet. Nedan hittar du den första filmen i serien, besök på vår spellista på Youtube för att se fler avsnitt. 

 Läs mer: