Nya madrasser till sjukhuset i Gambia
2021-09-24 Företag

Nya madrasser till sjukhuset i Gambia

Genom ett samarbete mellan den ideella organisationen Gamcup och Care of Sweden kunde nya madrasser levereras till det psykiatriska sjukhuset Tanka Tanka i Västafrika. ”Nästan hälften av alla sängplatser på sjukhuset har madrasser från Care of Sweden, vilket såklart är fantastiskt”, säger Malin Sand, grundare av Gamcup.

Ett tjugotal nya madrasser från Care of Sweden levererades till sjukhuset i Västafrika

En omtumlande resa till Gambia skulle komma att förändra Malins liv. Efter att ha blivit tagen av den utbredda fattigdomen i landet började Malin Sand – som till vardags arbetar som psykolog i Örebro – att fundera över hur hon skulle kunna hjälpa till att skapa förändring – något som bland annat ledde till grundandet av hjälporganisationen Gamcup, samt flera insamlingar av förnödenheter, däribland förband och sjukhusmadrasser.

– Vi åkte till Gambia på vad som skulle vara en vanlig semesterresa, men vi blev oerhört medtagna av fattigdomen och redan då väcktes tankarna på att flytta ner och bo där, säger Malin.

Malins planer sattes emellertid på paus eftersom Ebola härjade i Västafrika vid den här tiden. Först efter några år blev det möjligt att fullfölja planen.

– 2016 flyttade vi slutligen till Gambia på vinst och förlust för att leva på sparade pengar under ett år. Jag hörde då av mig till sjukhuset Tanka Tanka och frågade om de ville ha mig gratis och det tackade de inte nej till, säger Malin.

Bristfällig hygien på sjukhuset

Malin beskriver Tanka Tanka som ett mycket fattigt psykiatriskt sjukhus med dryga 100 inneliggande, svårt psykiskt sjuka patienter. Men bristfällig hygien orsakade att många patienter avled till följd av sitt fysiska tillstånd.

– Under tiden jag jobbade där var det 18 personer som dog och hygienen var bedrövlig. De sov på 30–40 år gamla madrasser där överdraget ibland inte fanns kvar, utan de låg på enbart skum. Jag vill inte ens tänka på bakteriefloran som härjade i de madrasserna, säger Malin.

Det var erfarenheterna från året på sjukhuset som väckte tankarna att skapa Gamcup, en ideell organisation vars huvudsakliga syfte är att dela ut och utbilda om användandet av menskoppar till kvinnor som vanligtvis inte har råd eller tillgång till mensskydd. Avsaknaden av mensskydd gör att dessa kvinnor tvingas stanna hemma från skolan när de har mens.

– Många utav dessa flickor riskerar att få så stor frånvaro från skolan att de till slut hoppar av. Jag och min man hade länge funderat hur vi bäst skulle kunna göra skillnad och känt att rusta kvinnorna med utbildning är ett av de bästa sätten som vi kan jobba mot fattigdom.

Nästan hälften av sjukhusets madrasser är nu från Care of Sweden

Malin arbetar även ständigt med att fortsätta skicka ned förnödenheter såsom förband och mat till sjukhuset Tanka Tanka från sitt hem i Örebro.

– Jag började skriva runt till olika företag för att fråga om de ville hjälpa till och jag fick snabbt positiv respons från Care of Sweden, säger Malin.

Omar Bojang, chef och Baba Maneh, sjuksköterska på Tanka Tanka var mycket glada över leveransen.

Care of Sweden har även tidigare skickat madrasser till Gambia genom Malins organisation och har idag skänkt sammanlagt 40 nya madrasser till sjukhuset.

– Det innebär att nästan hälften av alla sängplatser på sjukhuset har madrasser från Care of Sweden, vilket såklart är fantastiskt, säger Malin Sand.

Du kan läsa mer om Malins organisation på Gamcups hemsida och även följa deras uppdateringar på Instagram.