Förlamade Victor slipper trycksår
2019-05-14 Innovation

I en trerumslägenhet i östra Buenos Aires bor 25-åriga filmfotografen Victor Guerrini. Inredningen är enkel men personlig och har inte ändrats mycket sedan han flyttade in. Kök, sovrum och arbetsrum längs en korridor. Vardagsrum i anslutning till entrén. Det enda som är nytt sedan några månader tillbaka är en tryckavlastande madrass, och rullstorlen han själv sitter i. 

Det var på vägen hem från jobbet en sval januarinatt som byxbenet fastnade i framhjulet och allt blev svart. Tolv skrämmande och turbulenta timmar senare hamnade han slutligen på Hospital Italiano, tack vare sin privata sjukvårdsförsäkring.

Förlamad från nacken ned

Här ordinerade Ana, chefssjuksköterska på Hospital Italiano, omgående en av Care of Swedens automatiskt inställande madrasser som sjukhuset fått låna för utvärdering. Efter några månader kunde de rapportera att Victor, som blivit förlama från nacken ner, sluppit trycksår. Personalen på sjukhuset hade arbetat med både nutrition och vändscheman, utöver madrassen. I samband med att Victor skrevs ut för flytten till rehabiliteringsboende var Care of Sweden på besök. Det blev bestämt att madrassen fick följa med.

Tacksam för vårdpersonalen

Inte heller på det nya boendet uppstod några trycksår. När jag möter Victor i hans lägenhet har han fortfarande inte upplevt ett enda trycksår. Han gestikulerar gärna när han pratar och är glad för att han numer kan röra händerna och armarna till viss del. Först var det bara huvudet.
Han berättar att han också är glad över att ha sluppit trycksår när han behövt fokusera på hela sin situation, allt från det mentala till rehabilitering. Virginia, hans flickvän sedan några år, sitter bredvid och är påläst om vårdskador. Med allt som Victor och familjen behövt gå igenom kan hon inte förstå hur de dessutom skulle kunna klara av att tackla en infektion eller ett trycksår.
De både visar stor tacksamhet gentemot vårdpersonalen som gjort mer än de kunnat drömma om. De beskriver godhjärtade och hårt arbetande människor som gett dem trygghet, omtanke och framför allt professionell vård.

Känslofyllt seminarium

Två dagar innan jag möter Victor är Care of Sweden inbjudna att tala för över 600 hälso- och sjukvårdsarbetare på Hospital Italiano. Temat är trycksårsprevention och hälsoekonomiska strategier. Efter fyrtio minuter rullar Victor in på scen. Eller rättare sagt, framför scen. Det finns ingen ramp.
Victor berättar sin historia, om vårdpersonalen, den mentala kampen och om trycksåren han sluppit. Han berättar om madrassen som följt med honom, att pumpen är tyst när han ska sova och att han känner sig trygg med systemets automatik. Hemtjänst och familj behöver aldrig fundera över inställningar.
Publiken blandar tårar med allvarsfulla blickar. Många antecknar. Fler filmar. Det hela avslutas med stående ovationer och många vill prata mer med både Victor och Care of Sweden. De hänvisas till montern i utställningen en trappa ned. Här möts deltagare från seminariet för att prata om trycksårsprevention och prova madrasser.
Ett nytt kapitel i Victors liv har börjat samtidigt som han tänt en gnista för utvecklingen av trycksårsprevention i Argentina.