Care of Sweden driver egna forskningsprojekt för att förbättra hjälpmedel vid behandling av trycksår
Care of Sweden, ett medicintekniskt företag med 25 års erfarenhet i branschen, driver egna forskningsprojekt för att förbättra trycksårsbehandling och möta hälso- och sjukvårdens utmaningar. Genom att integrera klinisk evidens i sin egen produktutveckling, strävar de efter att både minska patienternas lidande och sänka vårdkostnaderna. Care of Sweden vill fortsätta att leda vägen i kampen mot trycksår och har en stark vision för framtiden där de vill bidra till mer effektiva och patientvänliga metoder.
Trycksår är inte bara mycket smärtsamt för de drabbade, utan belastar även vårdsystemet ekonomiskt och organisatoriskt. I Sverige kostar behandling av trycksår cirka 450 miljoner kronor årligen, enbart inom slutenvården. För att tackla dessa utmaningar har Care of Sweden investerat tungt i forskning och produktutveckling. Angelica Mänd, Chief Market Officer på Care of Sweden, förklarar företagets engagemang:
– “Vår ambition har alltid varit att leverera en helhetslösning som inte bara adresserar patientsäkerhet utan också lindrar den höga belastningen på vårdpersonal och minskar de ekonomiska effekterna av trycksår. Vi arbetar kontinuerligt för att säkerställa att våra produkter följer forskarnas riktlinjer och bidrar till förbättrade rutiner inom vården.”
En lång tradition av forskningssatsningar
Under sina 25 år på marknaden har Care of Sweden varit starkt engagerade i forskning. Företaget har inte bara genomfört sina egna forskningsprojekt utan även samarbetat med internationella experter för att fördjupa kunskapen om trycksårsbehandling. Angelica Mänd betonar:
– “Vi ser det som vårt samhällsansvar att inte bara leverera en produkt utan att erbjuda en helhetslösning med målet att förbättra både patientsäkerheten och vårdens effektivitet. Vår forskning syftar till att minska lidandet och stärka hälsoekonomin.”
Innovativa lösningar genom forskning
Ett konkret exempel på Care of Swedens forskningsdrivna innovation är utvecklingen av ‘Pulsating Mode’. Tidigare forskning visade att ischemi, eller syrebrist i vävnaden, var en huvudsaklig orsak till trycksår. De tidiga tryckavlastande madrasserna som utvecklades för att bemöta detta, hade dock brister i komfort och medförde störande oljud.
– “Runt 2011 började vi utveckla en mer bekväm och effektiv lösning. Samtidigt visade ny forskning att även celldeformation, inte bara ischemi, var en primär orsak till trycksår. Celldeformation kan uppstå inom bara några minuter, medan ischemi utvecklas inom några timmar”, säger Angelica Mänd.
Denna upptäckt ledde till en ny syn på trycksårsförebyggande hjälpmedel hos Care of Sweden. Företaget integrerade den nya forskningen i utvecklingen av sitt nya system, vilket resulterade i deras mest framstående innovation ’the Pulsating Mode. Denna lösning är utformad för att bemöta både celldeformation och ischemi, de två primära orsakerna till trycksår.
– “Det finns ingen forskning som specifikt visar om en individ är i riskzonen för antingen ischemi eller celldeformation. Genom vårt egenutvecklade Pulsating Mode vill vi erbjuda en lösning för att hantera båda dessa tillstånd,” säger Angelica Mänd.
För att styrka effektiviteten av denna lösning har Care of Sweden genomfört flera kliniska studier. En av studierna visade att nästan alla befintliga trycksår hade förbättrats eller läkt helt efter 30 dagar(1). Detta står i kontrast till den förväntade läkningstiden för ett trycksår kategori III som är 127 dagar, och ett trycksår i kategori IV med en förväntad läkningstid på 155 dagar(2).
– “Ett trycksår kostar omkring 8700(3) kronor per dygn, så genom att jämföra kostnaden för 30 dagar med 127 dagar blir besparingen tydlig,” säger Angelica
Vikten av klinisk evidens
Med det europeiska regelverket MDR (Medical Device Regulation) har kraven på klinisk evidens blivit strängare. Angelica Mänd förklarar:
– “För att säkerställa produktens funktionalitet och säkerhet måste kliniska påståenden vara baserade på robust evidens. Detta innebär att produkten måste testas på faktiska användare i avsedd miljö. Kliniska studier är avgörande för att verifiera produktens prestanda och säkerhet och därför genomför vi på Care of Sweden löpande studier för att bekräfta effektiviteten hos våra produkter.“
Evidensbaserad marknadsföring
I dagens medicintekniska landskap är det avgörande att marknadsföring baseras på solid vetenskaplig evidens. Angelica Mänd betonar vikten av att undvika ogrundade påståenden:
– “Att basera marknadsföring på verifierade resultat är viktigare än någonsin. För oss innebär det att våra produkter måste erbjuda verkligt värde och nytta för vården och bidra till lägre kostnader och bättre patientvård.”
Care of Sweden har genom sina 25 år i branschen visat att forskning och innovation är nycklar till att möta vårdens utmaningar. Företagets fokus på evidensbaserade lösningar och kontinuerlig produktutveckling bidrar inte bara till att minska lidande för individer med trycksår, utan också till att sänka vårdkostnader och öka effektiviteten i vården. Genom att prioritera vetenskaplig evidens och innovation vill Care of Sweden visa vägen för hur medicintekniska företag kan skapa hållbara och effektiva lösningar för några av vårdens mest pressande problem.
* MDR har som övergripande mål att säkerställa patientsäkerhet genom att upprätta och fastställa strikta krav på öppenhet, dokumentation, spårbarhet och uppföljning i samband med användningen av medicintekniska produkter. Inom MDR finns ett antal standarder som varje tillverkare med CE-märkning på sina produkter förväntas att följa. Dessa standarder inkluderar bland annat krav på biologisk utvärdering, kvalitetsledningssystem, riskhantering, märkning och elsäkerhet.
* Celldeformation. När cellen utsätts för högt tryck krackelerar cellskelettet och cellmembranen spricker vilket leder till ett överflöd av slaggprodukter som kroppen inte kan transportera bort. I sin tur leder denna celldeformation till celldöd.
* Ischemia: Försämrat blodflöde, som innebär att vävnader inte får tillräckligt med syre.
1. Raepsaet, C., Zwaenepoel, E., Manderlier, B., Van Damme, N., Verhaeghe, S., Van Hecke, A., & Beeckman, D. (2021). A Fully Automated Pulsating Support System for Pressure Injury Prevention and Treatment in 10 Belgium Nursing Homes: An Observational Study. Journal of wound, ostomy, and continence nursing : official publication of The Wound, Ostomy and Continence Nurses Society, 48(2), 115–123. https://doi.org/10.1097/ WON.0000000000000746
2. Dealey, C., Posnett, J., & Walker, A. (2012). The cost of pressure ulcers in the United Kingdom. Journal of wound care, 21(6), 261–266. https://doi.org/10.12968/jowc.2012.21.6.261
3. Socialstyrelsen, 2018. Appendix 2: Healthcare Costs for Preventable Pressure Ulcers – An Example Calculation. Retrieved from Socialstyrelsen 2023.